Metropolin laitteiston pohjana on Novell 3.11 -lähiverkko, jonka palvelimena toimii 90MHz Morse Challenger Pentium mikro. Koneessa on 4GB, 4GB ja 2GB Seagate FAST SCSI-2 -levyt jotka ovat kiinni Adaptec AHA-2940 SCSI-ohjaimessa sekä 64MB muistia. Kaikki verkkokortit on valmistanut 3COM. Verkko on toteutettu ohut-ethernet -kaapeleilla ja jaettu kahteen segmenttiin.

Nodekoneet ovat 386/486-tasoisia vanhoja mikroja joista on kelpuutettu käyttöön lähinnä virtalähde, emolevy, mega muistia, verkkokortti sekä korttimodeemimodeemi tai sarjakortti ulkoista Terton 28.8 modeemia varten. Verkkokorteissa on boottirommit joten kovalevyjä tahi levykeasemia ei tarvita. Kaikki ohjelmisto on serverin levyillä.

E-mail vastaanotetaan ja lähetetään yhdellä 486-SX koneella. Ohjelmistona käytetään ksp-mailia joka keskustelee suoraan muiden mailiservereiden kanssa Internetissä. Yksi kone tarvitaan siirtämään postia purkista pois ja purkkiin päin. Tässä käytetään Netxpress apuohjelmaa.

Uutisryhmät kulkevat samalla tavalla purkin ja Internetin välillä mutta viestejä purkin ja toisen ksp-mail koneen välillä liikuttaa PCBoardin oma uuin- ja uuout ohjelmisto.

Kun vielä yksi kone hoitelee vanhojen viestien poiston purkista sekä muut ajastetut toiminnot kuten tiedostolistausten muodostamisen, tarvitaan kaikkiaan 5 konetta hoitamaan ylläpitotehtäviä.

Unix.mpoli.fi kone on Morsen 486-DX 100 kone 16M muistilla. Koneessa on sisääntulevia telnet-yhteyksiä varten kaksi tavallista sarjaporttia ja 2* AST Fourport 4*RS-232 kortteja. Koneeseen voi siis olla samaan aikaan 10 Telnet-yhteyttä internetistä jotka on ohjattu CO-ohjelmalla sarjaportista ulos ja samanlaiseen nodekoneeseen kuin modeemilinjoillakin on. Käyttöjärjestelmänä on tietysti Caldera Linux.

Lisääntyneen www-liikenteen vuoksi siirsimme eniten käytetyt www-palvelut omaan koneeseen (www.mpoli.fi) joka on Morse Challenger P100 eli 100MHz Pentium 16M muistilla. Tässä koneessa on myös 10 Sarjaporttia samalla tavalla kuin unix.mpoli.fi koneessa. Nämä nodet on varattu maksaville käyttäjille. Käyttöjärjestelmänä on luotettava Linuxiin perustuva Caldera Network Desktop 1.0


Yhteyksistä palveluntarjoajalle huolehtii pcroute-ohjelmalla varustettu 386-SX kone. Yhteys on 10MB Ethernet-kaapelilla. Yhteyksistä huolehtii Xgateway Finland Oy

Laitteisto

Lähikuvaa

"Nodekone"


Kiitämme tuesta:
MORSE - palvelimet Xgateway - verkkoyhteydet CHS - kiintolevyt

teppo@mpoli.fi